waarom val ik niet af

Waarom val ik niet af?

En opeens sta je op de weegschaal of voor de spiegel en voelt je lijf niet meer zoals je zou willen. Je kleding past niet meer mooi om je lijf en je voelt je opgeblazen en zwaar. Het is tijd om wat kilo’s af te vallen. Maar waarom val je niet af als je alle moeite erin steekt om minder te eten of meer te sporten?

Afvallen is een proces van minder calorieën binnenkrijgen dan je verbruikt. De voeding die je binnenkrijgt moet dus voedzaam zijn maar ook ervoor kunnen zorgen dat je geen honger hebt. Want het aller vervelendste van afvallen is als je de hele dag met een hongergevoel moet rondlopen.

Ongezond eten heeft vaak veel calorieën, je eet dus weinig, maar krijgt niet voldoende voedzame stoffen binnen. Je lichaam is dus niet verzadigd terwijl je wel gegeten hebt. Kies dus altijd voor voedzame voedingsmiddelen: fruit, groente, eiwitten en gezonde vetten.

Slaap kan afvallen in de weg staan

Slaap kan het afvallen flink belemmeren. Heb je niet voldoende slaap of is je slaap van slechte kwaliteit, dan kan dat de hormonen die de eetlust reguleren flink verstoren.

Stress heeft een grote invloed op afvallen

Langdurige stress kan het afvallen ook belemmeren. Je lichaam verbrandt nu eenmaal niet graag vetten als het lichaam in stress verkeert. Probeer dus eerst te werken aan een ontspannen lichaam door bijvoorbeeld de stress aan te pakken of regelmatig yoga of meditatie toe te voegen aan je dagen.

Vochtinname

Te weinig water drinken kan ook een grote invloed hebben op waarom je niet afvalt. Honger en dorst lijken erg op elkaar en je kunt dat snel verwarren. Je gaat dan eten op de momenten waar je eigenlijk zou moeten drinken.

Conclusie:

Zo zie je maar dat afvallen niet alleen met je voeding te maken heeft. Waarom je niet afvalt kan dus ook te maken hebben met stress, slaap of dorst hebben. En zo zijn er nog veel meer redenen waarom je niet afvalt.

Vaak helpt het als je met een professional gaat sparren over je huidige aanpak. Samen kun je het overzicht bekijken en aanpassen wat er moet gebeuren om je doel te behalen.

Wil je begeleiding op het gebied van afvallen?

Bij Eet Beweeg Ontspan zijn ze gespecialiseerd in afvallen, neem contact met ons op: [email protected]

Of vul het contactformulier in, dan plannen we graag een intakegesprek.