Waarom ben je zwaarder na het sporten?

Het is voor velen wel herkenbaar. Je bent lekker gaan sporten en ineens ben je iets zwaarder. Is het vreemd dat je zwaarder bent na het sporten? Nee! Dit kan natuurlijk verwarrend zijn, vooral als je bezig bent met afvallen. Je vraagt je af waarom het cijfer op de weegschaal niet beweegt in de richting die je had gehoopt. Geen zorgen, er zijn verschillende redenen waarom je zwaarder kunt zijn na het sporten.

Vocht vasthouden

Ten eerste kan het zijn dat je tijdens het sporten meer vocht vasthoudt. Het menselijk lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water, en tijdens het sporten verlies je water doordat je zweet. Het is belangrijk om ook na het sporten goed gehydrateerd te blijven, en als je veel water drinkt kan dit leiden tot een tijdelijke gewichtstoename omdat je lichaam meer water vasthoudt dan normaal.

Spieren en glycogeen

Een andere reden waarom je zwaarder kunt zijn na het sporten, is dat je spieren meer glycogeen opslaan. Glycogeen is een vorm van koolhydraten die in de spieren wordt opgeslagen. Dit wordt gebruikt als brandstof tijdens het sporten. Wanneer je sport, kan het zijn dat je lichaam meer glycogeen opslaat als energievoorraad voor een volgende workout. Maar glycogeen heeft ook water nodig om opgeslagen te worden, dus een toename van glycogeenvoorraden kan leiden tot een tijdelijke gewichtstoename.

Meer eten

Ten slotte kan het zijn dat je meer eet na het sporten dan je daadwerkelijk verbrand hebt. Veel mensen denken dat je na het sporten meer kunt eten omdat je toch calorieën hebt verbrand. Maar het is heel simpel: als je meer eet dan je hebt verbrand, kan dit leiden tot een toename van je gewicht.

Gezonde levensstijl

Kortom, er zijn meerdere redenen waarom je zwaarder kunt zijn na het sporten. Onthoud vooral dat gewichtsveranderingen op de korte termijn niet altijd een weerspiegeling zijn van veranderingen op de lange termijn. Daarnaast is teveel focussen op de weegschaal ook niet altijd voordelig. Het kan bijvoorbeeld helpen om één keer per maand een foto van jezelf te maken, en deze met elkaar te vergelijken. Vaak zie je dan pas écht wat er veranderd is. Daarnaast is hoe je je voelt, een ​​gezonde levensstijl, regelmatig sporten en een uitgebalanceerd dieet veel waard!

Laat jezelf dus vooral niet ontmoedigen door een tijdelijke gewichtstoename!