Dat havermout een goed begin van de dag is, weten we allemaal. Maar wist je dat er in havermout meer eiwitten zitten dan in andere granen?! Het is daarom niet gek dat deze graansoort erg populair is onder sporters. In elke 100 gram havermout zit ongeveer 15 gram aan eiwitten, en dit draagt bij aan spierherstel en spieropbouw.

Naast de hoeveelheid eiwitten biedt havermout nog meer voordelen! Vitamines en mineralen in havermout zijn belangrijk voor je weerstand, hormoonhuishouding en nog veel meer. Daarnaast bevat havermout ook nog eens krachtige antioxidanten die je lichaam beschermen en ontstekingsremmend werken.

Wanneer je je dag begint met havermout moet je lichaam hard werken om alle vezels die het bevat af te breken. Vezels bevorderen de spijsvertering en hebben een gunstig effect op de bloedsuikerspiegel waardoor je langer een voldaan gevoel hebt en minder zal grijpen naar een (ongezonde) snack!

Met haver kan je eindeloos variëren en dus hoeft jouw ontbijt nooit saai te zijn! Je kunt er van alles aan toevoegen en het op allerlei verschillende manieren bereiden. Maak er bijvoorbeeld havermoutpap, cake of pannenkoeken van!

Trek gekregen in een gezond havermout ontbijtje? Dat komt goed uit. Start de dag bijvoorbeeld met deze lekkere vegan havermout pancakes. Ze zijn best ‘stevig’ dus ook zeer geschikt als lunch!

VEGAN HAVERMOUT PANCAKE RECEPT (2 personen)

Ingrediënten:
– 125 gr havermeel
– 1 rijpe banaan
– 1 flax egg (1 eetlepel gebroken lijnzaad + 3 eetlepels water)
– 150 ml sojamelk
– Kaneel (1 theelepel)
– Vanille extract (1 theelepel)
– Bakpoeder (1 theelepel)
– Snuf zout

Bereidingswijze:
1. Maak het flax egg door 1 eetlepel gebroken lijnzaad te mengen met 3 eetlepels water. Meng dit en zet weg voor 5 minuten tot het lijnzaad het water heeft opgenomen en er een soort gel ontstaat.
2. Mix de droge ingrediënten in een kom bij elkaar. (Havermeel, bakpoeder, kaneel & een snuf zout).
3. Prak de banaan tot een puree en voeg samen met de sojamelk. Voeg hier ook het vanille extract aan toe.
4. Voeg de flax egg toe aan de natte ingrediënten.
5. Gooi alle ingrediënten in een kom bij elkaar en roer dit door elkaar.
6. Verhit in een koekenpan een beetje olie of boter en schep hier ca. 2 eetlepels beslag in. Maak er rondje van door even met de lepel over het beslag te strijken en bak de pancakes om en om goudbruin.
7. Serveer de pancakes met je favoriete toppings zoals vers fruit, noten en/of yoghurt!

Smakelijk!