De wereld van gezondheid en voeding zit vol verrassingen en nieuwe uitvindingen. Terwijl sommige trends komen en gaan, zijn er bepaalde superfoods die nooit hun populariteit verliezen. Kefir, een van die voedingsmiddelen, is zo’n ster die de test der tijd doorstaat. Maar waarom is kefir gezond? En hoe gezond is kefir dan precies? In deze blog vertellen we je er alles over. We geven je de voordelen en de redenen waarom het onderdeel zou moeten zijn van je dagelijkse voeding. En uiteraard geven we je een aantal heerlijke recepten!
Wat is kefir eigenlijk?
Voordat we antwoord geven op de vraag ‘hoe gezond is kefir?’, is het belangrijk om te begrijpen wat het precies is. Kefir is een gefermenteerde drank, meestal gemaakt van melk (hoewel er ook waterkefir bestaat). De fermentatie vindt plaats door de toevoeging van kefirkorrels, die een mengsel zijn van bacteriën en gisten. De oorsprong ligt in de Kaukasus, waar het al eeuwenlang wordt gedronken vanwege zijn gezondheidsvoordelen. Deze culturen geloofden sterk in de helende krachten van kefir en bewaarden het recept als een groot geheim.
Waar is kefir goed voor?
Nu we weten wat kefir is, is het tijd om een antwoord te krijgen op de vraag ‘waar is kefir goed voor?’ Er zijn meerdere gezondheidsvoordelen. Zo zou het wellicht zelfs kunnen helpen bij het afvallen, maar hoe dat precies zit is nog onduidelijkheid over. Dit geldt overigens ook voor gemberolie, een ander product in de superfood categorie. De drie belangrijkste voordelen van kefir hebben we in elk geval voor je opgesomd:
Probiotica voor een gezonde darmflora
Een van de redenen waarom kefir gezond is, is vanwege de ruime aanwezigheid van probiotica. Probiotica zijn levende bacteriën die, wanneer ze in voldoende hoeveelheden worden geconsumeerd, tal van gezondheidsvoordelen bieden, vooral voor de darmen. Deze gunstige bacteriën helpen bij het in evenwicht brengen van de darmflora. Dit is essentieel voor een goede spijsvertering en de algehele gezondheid.
Vitamines en mineralen
Naast probiotica is kefir gezond, omdat het een bron is van verschillende vitamines en mineralen. Het bevat vitamine B12, B1 en vitamine K. Ook bevat het essentiële mineralen zoals calcium, magnesium en fosfor. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol in verschillende lichaamsfuncties, zoals botgezondheid, energieproductie en bloedstolling.
Ondersteuning van het immuunsysteem
Wist je dat een groot deel van ons immuunsysteem zich in onze darmen bevindt? Door het bevorderen van een gezonde darmflora kan kefir ook helpen het immuunsysteem te versterken. De probiotica ondersteunen de productie van bepaalde antilichamen en immuuncellen, wat bijdraagt aan een betere weerstand tegen ziekten.
Hoe gezond is kefir in vergelijking met andere gefermenteerde voedingsmiddelen?
Er zijn veel gefermenteerde voedingsmiddelen die gunstig zijn voor onze gezondheid. Denk aan yoghurt, kombucha en zuurkool. Maar hoe gezond is kefir in vergelijking met deze producten? Nou, hoewel elk gefermenteerd voedingsmiddel zijn eigen unieke voordelen heeft, is kefir bijzonder. Dit komt omdat het een breder scala aan probiotische stammen bevat dan de meeste andere gefermenteerde voedingsmiddelen. Daarom is kefir gezond en een van de krachtigste bronnen van probiotica die er zijn.
Hoe is kefir gezond te consumeren
De veelzijdigheid van kefir is nog een reden waarom het zo populair is en een goede toevoeging is aan je voeding. Je kunt het puur drinken, of verwerken in gerechten. Wij hebben daarom een vijftal recepten voor je opgesteld. Zo kun je aan de slag met het toevoegen van kefir aan je voeding!
1. Kefir smoothie
Meng in een blender 250 milliliter kefir, 1 banaan, een handje blauwe bessen, 1 eetlepel honing of ahornsiroop en een snufje kaneel. Schenk in een glas en geniet ervan!
2. Kefir pannenkoeken
Pak een grote kom en meng hierin 200 milliliter kefir met 100 gram volkorenmeel, 1 ei, 1 theelepel bakpoeder en een snufje zout. Verhit wat boter of olie in een koekenpan en schep er wat beslag in. Bak ze aan beide zijden goudbruin en serveer met je favoriete toppings, zoals fruit, honing of noten. Je kunt er overigens havermout aan toevoegen, wat ook een heel gezond ingrediënt is.
3. Salade met kefir dressing
Voeg aan een grote kom een aantal ingrediënten toe waar je van houdt in een salade. Denk bijvoorbeeld aan rucola, tomaten, komkommer etc. Maak vervolgens de dressing. Hiervoor pak je een kommetje waarin je 100 milliliter kefir, 2 eetlepels olie, 1 eetlepel citroensap, 1 fijngehakt teentje knoflook, zout en peper en verse kruiden naar keuze toevoegt. Meng dit goed door elkaar en giet het over de salade. Je kunt dit sausje overigens ook als dipsaus gebruiken!
4. Kefir ijs
Meng in een kom 500 milliliter kefir, 4 eetlepels honing of ahornsiroop en 1 theelepel vanille-extract. Giet het vervolgens in een ijsmachine en volg de instructies. Geen ijsmachine? Giet het dan in een vriezer-bestendig bakje en laat het een aantal uur in de vriezer staan. Serveer het met vers fruit en genieten maar.
5. Kefir brood
Mix in een kom 50 milliliter warm water, 1 theelepel suiker en 7 gram droge gist. Laat dit 10 minuten staan tot het schuimt. Voeg vervolgens 500 gram bloem, 250 milliliter kefir en 1 theelepel zout toe en kneed het tot een soepel deeg. Dek het af met een vochtige doek en laat het 1 uur rijzen. Verwarm ondertussen de oven voor op 200°C. Vorm het deeg tot een brood en plaats het op een bakplaat. Bak het in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot het brood goudbruin is en hol klinkt als je erop tikt. Laat het afkoelen voor het snijden en beleg het met je favoriete ingrediënten, van jam tot kaas.
Hopelijk kun je na alle voordelen en heerlijke recepten met zekerheid zeggen: ja, kefir is gezond! Dus als iemand ooit vraagt ‘waar is kefir goed voor?’, heb je genoeg redenen om te noemen. Wil je nou ook graag wat fitter worden? Dan is het naast gezond eten een goed idee om te gaan sporten. En sporten heeft mentaal ook nog eens voordelen. Probeer het eens, je zult versteld staan van de voordelen. Succes!