Veel mensen hebben er last van: niet snel trots op zichzelf kunnen zijn. Het kan altijd beter, sneller, hoger, lager. De lat ligt vaak op een onbereikbare hoogte of de verwachtingen zijn simpelweg niet realistisch.

Gelukkig kunnen we zelf bepalen hoe hoog je de lat legt. Door kleinere doelen te stellen, vergroot je de kans op succes en dus ook op een trots gevoel.

We willen zoveel en hebben allemaal haast, lijkt het. Soms loop je dagen of weken rond met bepaalde gedachtes in je hoofd, dingen die je graag zou willen doen en/of wil bereiken in het leven. Je probeert er wat voor te doen, maar geeft het (te) snel op omdat het ‘niet lukt’.

Wanneer we iets willen veranderen vinden we dat niet makkelijk. Dat komt omdat we zo snel mogelijk te grote stappen willen maken. Ook worden er vaak onrealistische doelen gesteld. We staren ons blind op het einddoel. En de moed zakt ons dan vaak snel in de schoenen.

In plaats daarvan kun je het beter ‘stap voor stap’ aanpakken en trots zijn op de kleine stappen die je maakt. Dit geldt ook wanneer je op weg bent naar een gezondere leefstijl!

Dit hoeft namelijk niet te betekenen dat je ineens veganist wordt en iedere dag een uur gaat sporten. Minder alcohol, minder vlees en meer bewegen is ook een vooruitgang.

Als je een kleine stap zet, creëer je een kleine overwinning die je zelfvertrouwen een boost zal geven. Hoe meer kleine overwinningen je hebt gemaakt, hoe zelfverzekerder je zal worden.

Ook wanneer je wilt afvallen zijn kleine stapjes daarom enorm belangrijk. Die kleine stappen gaan uiteindelijk het grote verschil maken. Wel is het belangrijk om dit vanuit een gezond lichaamsbeeld te doen. Wanneer jij blij bent met de persoon die je bent en dankbaar bent voor je lichaam, maak je makkelijker betere keuzes voor jezelf.

Dus, waardeer je lichaam om wat het allemaal voor jou doet in plaats van de focus op hoe je eruit ziet of wat je weegt! Je lichaam zorgt ervoor dat je kunt leven en de dingen kunt doen waar je blij van wordt. Geniet hiervan!

Alleen jij kunt ervoor kiezen om tevreden te zijn met jezelf. Wees trots op iedere kleine stap die je maakt en vergeet jezelf vooral niet af en toe te verwennen. Het leven is een marathon, geen sprint.

Don’t wait until you reach your goal to be proud of yourself. Be proud of every step you take!