Wat moet ik doen om af te vallen? Moet ik minder eten? Of eet ik veel te weinig en mag ik wel wat meer eten? Moet ik de verhouding eiwitten, vetten en koolhydraten aanpassen? Veel mensen die willen afvallen denken dat ze dat bereiken door vooral heel weinig te eten. Maar te weinig eten zorgt uiteindelijk juist voor het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken.

Wanneer je te weinig eet, bezorgt het je lichaam stress. Dit omdat het veel minder calorieën binnen krijgt dan het gewend is en vaak ook nodig heeft. Je metabolisme weet niet wanneer er weer energie (voeding) binnen komt en gaat in de ‘spaarstand‘. In plaats van verbranding houd je calorieën (vaak in de vorm van vet) vast.

Voldoende en regelmatig eten is dus heel belangrijk! Niet alleen voor je lichaam, maar ook voor je mentale gezondheid. Door voldoende en regelmatig te eten voorkom je dat je spiermassa en spierkracht verliest of te maken krijgt met vermoeidheid, concentratieverlies en een tekort aan voedingsstoffen. Wanneer je te weinig eet, dan kan dat zelfs impact hebben op je hormoonbalans en je immuunsysteem.

Zorg er dus voor dat je lekker en gezond blijft eten. Eet niet minder, maar focus je met name op het eten van veel groenten, fruit en volkoren producten. Kies ook zoveel mogelijk voor verse en onbewerkte producten. Je kunt dus zonder honger afvallen door de juiste voeding te eten.

Ben je regelmatig in de sportschool te vinden? Let er dan op dat je ook voldoende eiwitten binnen krijgt. Eiwitten zijn belangrijk voor spieropbouw, spierbehoud en spierherstel na een intensieve training. Door krachttraining zal je sterkere spieren krijgen, spiermassa opbouwen en vet verliezen waardoor je een strakker lichaam krijgt! Daarnaast zorgen eiwitten voor een voldaan gevoel, en ben je minder snel geneigd om te grijpen naar snacks.

Ga niet voor ‘quick fixes’ om zo snel mogelijk af te vallen, maar eet omdat je voor je lichaam (en dus jezelf!) wil zorgen. Wees lief voor jezelf. Het gaat er niet om wat je af en toe doet of eet. Het gaat om de juiste balans en het creëren van een gezonde leefstijl die je ook op de langere termijn kunt volhouden. Dus ga op zoek naar de voeding die bij jou past, waar je van geniet, en waar jij je goed bij voelt.

Wil je persoonlijk advies over je voedingspatroon? Boek dan een voedingsconsult. Mail naar [email protected]